Tarweprijs piekt door verlenging Russische exportstop

Rusland verlengt het exportverbod van graan en graanproducten tot de oogstperiode volgend jaar is afgerond. Dat wil zeggen dat het verbod nog van kracht blijft tot ten minste eind september volgend jaar. Als de regering ook de maïsoogst wil afwachten, blijft het zelfs gelden tot november. De prijzen van graan rezen meteen de hoogte in. In Mozambique leidde de gestegen voedselprijs eerder deze week al tot straatrellen.


De aankondiging van premier Poetin heeft zijn invloed op de tarwenotering niet gemist. De prijs op de termijnmarkt in Parijs steeg vrijdagmiddag naar 232,50 euro per ton. Dat is de hoogste notering sinds april 2008. Ook op de termijnmarkt in Chicago ging de tarweprijs opnieuw de hoogte in. Daar steeg de waarde van een ‘schepsel’ (35,23 liter, nvdr) tarwe voor levering in december tot 7,2475 dollar. In totaal klom de tarweprijs in Chicago deze week al met 4,3 procent, en sinds juni met 100 procent.

De prijsverhoging van graan is mede verantwoordelijk voor de stijging van de voedselprijzen die de Wereldvoedselorganisatie FAO eerder verkondigde. Voor minder ontwikkelde landen kan dit ernstige gevolgen hebben. In Mozambique brak deze week een burgeropstand uit als reactie op een verhoging van de broodprijs. De regering van president Armando Guebuza liet de prijs van brood verhogen met dertig procent als gevolg van de stijging van de wereldgraanprijzen. Bij de rellen vielen al tussen vier en tien dodelijke slachtoffers en nog eens 208 Mozambikanen raakten gewond.

Behalve de stijging van de prijzen op de wereldmarkt is de devaluatie van de Mozambikaanse munt ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse rand een oorzaak van de gestegen graanprijs in Mozambique. Hierdoor betaalt het land nu een relatief hoge prijs voor graan uit Zuid-Afrika, wat een groot deel van de graanimport van het land uitmaakt.

In 2008 braken eveneens voedselrellen uit naar aanleiding van de voedselcrisis. Toen resulteerde dat in het tegenhouden van een aangekondigde stijging van de benzineprijs. Momenteel heeft president Guebuza nog geen vergelijkbare toegeving gedaan.