EU gaat alle interventiegraan op de markt brengen

De Europese Commissie zal alle interventiegraan dat het nog in voorraad heeft, op de markt brengen. De verkoop van 5,6 miljoen ton graan begint waarschijnlijk in december. Welk effect de verkoop van het interventiegraan zal hebben op de graanprijs, is moeilijk te voorspellen, maar volgens experten is het heel waarschijnlijk dat de prijs zal dalen.

Er ligt 5,6 miljoen ton graan in de interventiesilo’s. Daarvan is 5,4 miljoen ton gerst. Het graan is opgekocht voor de interventieprijs van rond de 103 euro per ton. De marktprijs voor gerst schommelt in de Europese Unie rond de 180 tot 190 euro per ton. Maar omdat een deel van de gerst al langer ligt opgeslagen, wordt verwacht dat de EU een prijs tot 160 euro zal ontvangen.

Dit zou betekenen dat de verkoop van het interventiegraan aan Europa ruim 300 miljoen euro bruto oplevert. Daar moeten nog opslagkosten vanaf. De opbrengst van de verkoop van 3 miljoen ton graan wordt besteed aan het EU-programma voor de minstbedeelden. De rest van het geld vloeit terug naar de algemene middelen van de Europese Unie.
Er wordt verwacht dat de verkoop van het interventiegraan een drukkend effect zal hebben op de graanprijs. Anders dan voor akkerbouwers, is dit voor veehouders goed nieuws omdat zij de prijs van hun veevoeder zagen stijgen door de hoge graanprijzen.