FAO: "Vleesprijs op hoogste niveau in 20 jaar"

De vleesprijs ligt wereldwijd op het hoogste niveau in 20 jaar. Dat schrijft Wereldvoedselorganisatie FAO op basis van de index van voedselprijzen die zij maandelijks vaststelt. De sterke consumptie in snel groeiende economieën valt samen met een productieval in landen die vlees exporteren, zoals de VS en Australië. Speculatief kapitaal kan de stijging verder stuwen, aldus het VN-agentschap.

De vleesprijzen liggen volgens de FAO 16 procent hoger dan vorig jaar. Opvallend is dat de prijsstijging voor zowat alle vleessoorten zichtbaar is. De vraag naar rundvlees en lamsvlees is zeer groot, maar ook voor varkensvlees wordt bijvoorbeeld in de VS een hogere prijs betaald. De oorzaak ligt deels in een uitzonderlijk sterke consumptie in snel groeiende economieën in Oost-Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Dit fenomeen speelt al langer een rol, maar valt nu samen met een forse productieval in landen die normaliter veel vlees exporteren, zoals de VS en Australië. Overigens wijst de FAO ook op het feit dat vleesprijzen in de jaren 2000 op een buitengewoon laag niveau lagen.

Investeerders grijpen hun kans en het aantal uitstaande termijncontracten in vleesproducten en vee op de Chicago Mercantile Exchange is volgens de FAO met een derde toegenomen. Investeerders zoeken de niche-markt op omdat hun kapitaal sinds de financiële crisis in 2008 op de volatiele aandelenbeurzen nauwelijks rendeert. Er zijn volgens een woordvoerder van de FAO nog meer zaken naast toenemende speculatie die wijzen op een verder stijgende vleesprijs. Voederprijzen kunnen fors toenemen door de aanhoudende droogte in Oost-Europa, die de tarweoogst van Rusland met bijna een derde heeft teruggebracht.

"De stijging van de grondstoffenprijzen vertaalt zich niet direct in een stijging van de vleesprijzen in België, maar op langere termijn kunnen we wel een lichte stijging zien", zegt François Huyghe, adviseur bij Boerenbond. "De stijgende graanprijs zorgt nu in de eerste plaats voor een rendabiliteitsprobleem bij de veehouders die een hoge veevoederprijs moeten betalen zonder een meerprijs voor hun afgewerkt product, maar op termijn zal zeker een deel van deze kost doorgerekend worden aan de consument."

Volgens Huyghe hoeven vleesliefhebbers in België zich weinig zorgen te maken om de stijgende consumptie in groeilanden omdat rundvlees een sterk lokale markt is die minder afhankelijk is van de internationale wetten van vraag en aanbod. "Het rundvlees op de Belgische markt betreft vooral lokaal kwaliteitsvlees, met name het wit-blauw keurmerk. Dat is een stabiele nichemarkt die weinig onderhevig is aan internationale evoluties. Geïmporteerd rundvlees, Argentijnse steak bijvoorbeeld, is wel onderhevig aan grotere schommelingen", aldus Huyghe.