BASF vraagt toelating nieuwe transgene aardappel

Veredelingsbedrijf BASF heeft toelating aangevraagd voor de nieuwe transgene zetmeelaardappel Amadea. In maart kreeg het concern een toelating voor de genetisch veranderde zetmeelaardappel Amflora.

Amadea is getest in veldproeven, zegt BASF-manager Mette Johansson. ”De aardappel produceert net als de Amflora alleen amylopectine-zetmeel. Maar Amadea heeft betere teelteigenschappen dan Amflora. Het heeft een grotere resistentie tegen aaltjes en virussen. En de zetmeelproductie is 2 ton per hectare hoger dan bij Amflora.”

Amflora was in maart dit jaar de tweede teelttoelating die de Europese Commissie gaf aan een transgeen gewas.

BASF heeft 14 hectare Amflora-pootgoed gerooid, zegt Johansson. "In Zweden staat ook nog 80 hectare Amflora-pootgoed. Volgend jaar kunnen we maximaal voor 1.400 hectare Amflora-pootgoed leveren."

BASF wil volgend jaar ook toelating aanvragen voor de transgene aardappel Fortuna. Dit ras is resistent gemaakt tegen de ziekte phytophthora, zegt Johansson. "Deze aardappel is ontwikkeld voor verwerking tot frites of chips. Fortuna is in veldproeven in Nederland en Duitsland getest en heeft het zeer goed gedaan. We werken nog aan teelttoelating, maar verwachten die halverwege 2011 te kunnen aanvragen."