Pompoen maakt vlucht van 726 meter ver

Afgelopen weekend vond de 7de editie van het Europees kampioenschap pompoenschieten plaats. Ieder jaar verzamelen teams van plaatselijke verenigingen en bedrijven zich op de weides in Bikschote om met grote machines die dienst doen als katapulten een pompoen zo ver mogelijk de lucht in te schieten.


Het team van ondernemer Pascal Bisschop zegevierde en verbrak daarbij meteen het wereldrecord: een pompoen van ongeveer vijf kilogram vloog maar liefst 726 meter ver. In 2004 werd het team van Bisschop al eerder Europees kampioen, toen met een worp van 195 meter. De werpafstanden worden elk jaar opmerkelijk groter.

"Aan de wedstrijd gaat wekenlang teamwork vooraf", vertelt winnaar Bisschop in Het Laatste Nieuws. "In mei beginnen we al te brainstormen en te sleutelen aan onze katapult. De laatste week voor het EK oefenen we zelfs dagelijks."

Het idee om een wedstrijd pompoenschieten met katapulten te organiseren, is ontstaan bij enkele plaatselijke landbouwers die hun stiel op een leuke manier in de kijker wilden plaatsen bij de jeugd. Op een Amerikaanse website kwamen ze voor de eerste keer in contact met een gelijkaardig project 'Pumpkin Chunkin'. Ondertussen is pompoenschieten in de Westhoek uitgegroeid tot een zeer populaire volkssport. Dit jaar kon de organisatie rekenen op een recordopkomst van zo’n 7.000 toeschouwers.