Sensus wil lagere contractprijs cichorei

Sensus wil de contractprijs voor de cichoreioogst van 2011 verlagen van € 66,50 naar € 64,50 per ton.
Bovendien stijgen de kosten voor de telers. Voor de Telersvereniging Inulinecichorei, die de belangen voor de ruim 700 telers behartigt, is de achteruitgang onaanvaardbaar, stelt voorzitter Kees van Dijk. "Wij hebben goede argumenten om de prijs niet te verlagen, maar Sensus houdt voet bij stuk." Manager René Schunselaar van cichoreiverwerker Sensus wil nog niet reageren. "De telers krijgen volgende week de contracten voor 2011 thuis gestuurd. Dan geven we een toelichting."

Sensus heeft voorinformatie over de contracten voor 2011 gestuurd naar de telersvereniging. Van Dijk: "Daarop hebben wij de telers een voorbeeldberekening gestuurd zodat die voor hun eigen bedrijf kunnen uitrekenen waar hun saldo voor de cichoreiteelt op uitkomt."

Uit de voorinformatie blijkt dat de contractprijs 2 euro per ton cichorei omlaag gaat. De bijdrage van de telers aan het verwerken van de tarra gaat omhoog van € 17,50 naar € 19,50 per ton tarra. De verrekening van hoge inulinegehaltes gaat omlaag. De telers mogen maximaal 10 procent extra cichorei leveren boven hun contract. Dit jaar wordt 15 procent extra geleverde cichorei volledig uitbetaald. Sensus wil meer transportkosten in rekening brengen bij de telers. Ook de rooitarieven stijgen. En de telers kunnen volgend jaar slechts 75 procent van hun referentieareaal telen.

Deze laatste voorwaarde vindt Van Dijk reëel. "Vorig jaar is erg veel cichorei geoogst. We moeten niet gaan telen om nog meer voorraad te vormen. Maar de prijsverlaging en de kostenverhogingen vinden we niet reëel. Sensus legt dat eenzijdig bij de telers neer."

Akkerbouwer Kees Hanse in Zierikzee teelt bijna twintig jaar cichorei. "Sensus laat de telers in de steek die hebben geholpen Sensus groot te maken. Mijn saldo in 2011 is 200 euro per hectare tegen 1.000 euro dit jaar. Dit contract is een verslechtering. Ik zie het volgend jaar nog aan, maar als de voorwaarden niet verbeteren stop ik met de teelt van cichorei."