Prijs bierbostel aan plafond

Veehouders die in het voorjaar grote hoeveelheden bierbostel hebben ingekuild, hebben goede zaken gedaan. De prijzen lagen zo’n €15 onder die van nu. Het product was zeer concurrerend tegenover ingekuilde snijmais, waarvan de voederwaardeprijs op 126 % stond. Bostel was goed voor 84 %, mits ingekocht met een grotere hoeveelheid tegelijk.


Inmiddels is de prijs van bostel tot grote hoogte opgestuwd, door gegroeide vraag bij minder overdadig aanbod. Ook met korting bij afname van grote hoeveelheden is voor gebruikers de prijs een struikelblok. De voederwaardeprijs ligt nu op 105 %, uitgaande van een prijs van €45 per ton. Verder groeit het gras flink beter dan een maand geleden en staat ook de mais er acceptabel tot goed bij.

Tarwegistconcentraat, nu laag geprijsd, is bruikbaar als eiwitleverancier, maar vergt opslag in een silo, bij gebruik als enkelvoudige component. Er is ook veel kwaliteitsverschil. Alternatieven zijn nieuw ontwikkelde stapelbare mengvoeders gebaseerd op bostel én tarwegistconcentraat.