De Europese Unie zal geen enkele hinder ondervinden van de beslissing van Moskou om de Russische graanexport volledig stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag aangegeven. Ondertussen laat ook Oekraïne verstaan dat het de graanexport beperkt. Na de volledige exportstop van Rusland gaat ook Oekraïne de uitvoer van graan aan banden leggen
De Russische graanstop is sinds zondag van kracht en ondertussen houden bosbranden nog steeds lelijk huis en blijven de graanvelden niet gespaard. Begin augustus schroefde Moskou de prognoses voor de graanoogst al met een derde terug tot 60-65 miljoen ton. Om de binnenlandse gevolgen daarvan te verzachten, legde premier Vladimir Poetin de Russische graanexport tot het einde van het jaar volledig stil.
Toch verwacht de Commissie geen hinder voor de Europese markten. 'De EU voert jaarlijks minder dan één miljoen ton Russisch graan in. Tegelijk schommelt de interne graanproductie in de Unie tussen 280 en 300 miljoen ton. De vergelijking van beide cijfers toont duidelijk aan dat de impact minimaal, dan niet quasi nul zal zijn', verduidelijkt men bij de Commissie.
Hoe dan ook beschikt de Europese Unie over 'grote graanvoorraden', gaf de woordvoerder nog mee. Eerder op de maand liet de Commissie al verstaan dat het aansnijden van die stocks momenteel aan de orde is.
Oekraïne
Na Rusland gaat ook buurland Oekraïne de graanexport aan banden leggen. Dat maakte de minister van Landbouwpolitiek, Mykola Pryssiajnioek, dinsdag bekend. Door het beperken van de uitvoer verzekert het land de binnenlandse voedselzekerheid, luidt het.
De uitvoer zou door de regering worden beperkt tot 1 miljoen ton voor gerst, en 1,5 miljoen ton voor tarwe. De beperkingen gelden vanaf 1 september tot 31 december.
In de havens ligt nog 1 miljoen ton granen klaar om verscheept te worden en daarvoor geldt de beperking niet. Het afgelopen jaar exporteerde Oekraïne ongeveer 21 miljoen ton graan.