Producenten verwachten groter kunstmestverbruik in EU

Het kunstmestverbruik in de EU neemt de komende tien jaar fors toe. Dat verwacht de Europese sectorvereniging van kunstmestproducenten, Fertilizers Europe. De vraag naar kaliummeststof groeit met 10 procent het hardst. De vraag naar fosfaat en stikstof groeit met respectievelijk 3,7 en 4,5 procent. In de EU is de grote groei beperkt tot landen waar de landbouw in een stroomversnelling zit, zoals Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

Het totale landbouwareaal in de 27 lidstaten dat bemest wordt (met kunstmest en dierlijke mest), daalt van gemiddeld 135,3 miljoen ha in de laatste drie jaar naar circa 133,6 miljoen ha. Fertilizers Europe schat dat graan en oliehoudende zaden samen 58 procent van de voedingsstoffen verbruiken. Bijna een kwart wordt door de tarweteelt opgenomen en nog eens bijna een kwart door graslanden en de teelt van diverse voedergewassen.
De grootste toename in de aanwending van kunstmest wordt verwacht in de teelt van oliehoudende zaden voor biobrandstoffen en veevoeder. Daar neemt het verbruik met meer dan 20 procent toe, terwijl op grasland juist 20 procent minder fosfaat wordt aangewend en circa zeven procent minder kalium en stikstof. Gemiddeld genomen zal voor alle teelten vooral het verbruik van kalium de komende jaren stijgen. Die meststof is de specialiteit van de Duitse kunstmestgigant K+S, maar ook van het Canadese Potashcorp dat recent de media haalde omdat mijnbouwer BHP Billitin een vijandig bod op de onderneming uitbracht.
Lidstaten waar de landbouwproductie snel groeit, verwachten de grootste toename in het verbruik van kunstmest. In Roemenië en Bulgarije zouden landbouwers 60 procent meer kunstmest afnemen dan nu het geval is. In Hongarije stijgt het verbruik met 45 procent. In West-Europa bedraagt de groei van het kunstmestverbruik gemiddeld slechts enkele procenten in de komende tien jaar: arealen krimpen omdat landbouwers stoppen en percelen ingenomen worden ten behoeve van natuurinrichting. Bovendien wordt het gebruik van kunstmest aan banden gelegd door milieuwetgeving.
Het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Letland gebruiken minder stikstof, terwijl het verbruik van fosfaat en kalium in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje juist toeneemt. Volgens Rein Coster, directeur van de vereniging voor kunstmestproducenten, hoeven landbouwers geen grote prijsschokken te verwachten, maar kan de prijs door de toenemende vraag vanuit opkomende landen als China en India onregelmatig verlopen.
De groeiprognoses voor de sector zijn goed, maar er worden ook kanttekeningen geplaatst omdat de voorraden van zowel kalium als fosfaat fossiel en dus eindig zijn. "Fossiele meststoffen zijn onvervangbaar. Het is dus zaak er verantwoordelijk mee om te gaan”, waarschuwde Coster.