Ook Ierse veevoedersector vraagt EU-interventie granen

De druk op de Europese Commissie neemt toe om graan uit de interventievoorraden op de markt te brengen. Na Spanje heeft ook de Ierse veevoedersector hierop aangedrongen. Eerder deed de Europese mengvoederfederatie FEFAC hetzelfde. Samen met een verlaging van de EU-heffing op geïmporteerde veevoedergrondstoffen hopen de Ieren zo op lagere voederprijzen voor de veehouders.


De Ierse organisatie van graanverwerkers (IGFA) wil dat de EU een deel verkoopt van de vijf miljoen ton granen, voornamelijk gerst, die in interventie ligt. Ook pleit de IGFA voor het verlagen van de EU-heffing op geïmporteerde veevoedergrondstoffen.

IGFA-directeur Deirdre Webb hoopt dat deze maatregelen tot lagere voederprijzen voor de veehouders kunnen leiden. "Het is onacceptabel dat de Europese Commissie vasthoudt aan het systeem van invoerheffingen op graan terwijl andere landen de export van graan aan banden leggen om hun eigen consumenten te beschermen. Dit benadeelt de veehouders in de EU. "

Volgens Webb is de stijging van de tarweprijs op de termijnmarkten de laatste maanden vooral toe te schrijven aan speculatie en aan overheidsmaatregelen, zoals het Russisch exportverbod voor granen. "Andere veevoedergrondstoffen volgen de tarweprijs en zijn daarom ook duurder geworden", verklaart Webb de moeilijke situatie waarin de veehouders verkeren.

De Europese Commissie bespreekt binnenkort met de lidstaten de situatie op de graanmarkt.