Droogte nekt ook aardappeloogst in Rusland

Door de droogte is de helft van de Russische aardappeloogst verloren gegaan. Dat meldt het Oekraïense marktbureau Fruitinform. De officiële instanties in Rusland wilden dit niet bevestigen, zij wachten de proefrooiingen af waarvan de resultaten in september worden gepubliceerd. Het gebrek aan eigen aardappelen in Rusland kan positief zijn voor de export en aardappelprijzen van West-Europa.

Aardappelen vormen een belangrijk voedingsgewas in Rusland. Fruitinform verwacht dat Rusland het gebrek aan eigen aardappelen gaat opvangen door meer te importeren. Het marktbureau verwacht vooral meer invoer uit Oekraïne en Wit-Rusland, waar de gewassen minder last hebben gehad van langdurige droogte.

Rusland importeert vooral na de jaarwisseling aardappelen uit West-Europa als de eigen voorraad op raakt. Het gebrek aan eigen aardappelen kan hierdoor een positief effect hebben op de aardappelprijzen in West-Europa. Volgens Fruitinform kwam de prijs voor Russische aardappelen in de winkels tot voor kort niet boven de 15 cent per kilo. Nu ligt de prijs al rond de 26 cent. Naarmate het seizoen vordert verwacht FruitInform dat de aardappelprijs stijgt naar 64 tot 77 cent per kilo in de winkels.

Zowel de overheid als de organisatie van familiebedrijven en coöperaties Akkor willen de oogstprognose van Fruitinform nog niet bevestigen en wachten de resultaten van de proefrooiingen in september af. Akkor kon wel al vertellen dat veel kleine boeren hebben aangeklopt voor steun bij de organisatie. Het zijn vooral kleine gezinsbedrijven die tijdens het groeiseizoen geld lenen omdat ze verwachten dat na de oogst te kunnen betalen. Die redenering gaat dit jaar niet op door de slechte aardappel- en graanoogst veel boeren de kredieten niet terug te kunnen betalen.

De recorddroogte van deze zomer zal de Russische landbouwsector in totaal zo'n 33 miljard roebel (ongeveer 849 miljoen euro) kosten. Dat maakte de Russische vice-minister van Landbouw, Alexandre Petrikov, bekend. Hij beloofde dat de verliezen zullen worden gecompenseerd door de overheid. Vooral in het vruchtbare Europese gedeelte is er veel schade. Volgens president Dmitri Medvedev is ongeveer een kwart van de gewassen verloren.

bron Agrarisch Dagblad