"Vlaamse grijze garnaal is de kaviaar van de Noordzee"

Vlaams minister-president en minister voor Zeevisserij Kris Peeters gaat eind dit jaar een ronde tafel organiseren over de Vlaamse grijze garnaal. Die ronde tafel moet de basis vormen voor één centraal beleid voor wat hij de "kaviaar van de Noordzee" noemt. Peeters kondigde het initiatief dinsdag aan tijdens de opening van de Dag van de Vlaamse Noordzeegarnaal in Nieuwpoort.


Het nieuwe garnalenseizoen werd op gang gefloten door VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en de Vlaamse visserijsector. VLAM organiseert de Dag van de dagverse grijze Noordzeegarnaal om de lekkernij uit onze kustwateren extra in de kijker te plaatsen. Volgens Rau Romeo, voorzitter van Promovis Nieuwpoort vzw, is de markt voor de dagverse Noordzeegarnaal een echte nichemarkt geworden.

"Als straks de drie Vlaamse visveilingen op een uniform veilplatform fuseren, biedt dit zeker mooie perspectieven. De markt wordt dan immers opengetrokken, transparanter en meer continu", aldus Romeo. Met een aanvoer van ongeveer 440 ton dagverse garnalen (262 ton in Oostende, 160 ton in Zeebrugge en 18 ton in Nieuwpoort) werd in 2009 een historisch record bereikt in de visveilingen. Toch blijft de toekomst voor het beperkt aantal kleine vaartuigen in dit segment onzeker. Op vaartuigniveau zijn er bijvoorbeeld nauwelijks investeringen.

De problemen in de garnalensector zijn divers en hebben zowel betrekking op de vaartuigen als op de verwerking, promotie en verkoop. Minister-president Kris Peeters stelt dat er nood is aan een gecoördineerde en globale aanpak van de sector. Hij zal daarom meteen na het garnalenseizoen zowel de garnaalvissers zelf, de verwerkers, verkopers en kopers, onderzoekers en VLAM rond de tafel brengen om een eensgezind traject uit te tekenen voor een duurzame garnalenvisserij. Het resultaat zou een actieplan moeten zijn dat overheid en sector dan samen ten uitvoer brengen.

"De garnaalvisserij is een klein maar niet onbelangrijk segment van onze Vlaamse visserij. Zij vormt immers deels een alternatief voor andere visbestanden die onder druk staan", aldus Minister-president Kris Peeters. "Ik roep alle betrokkenen in deze sector op om mee te werken aan de opmaak van een actieplan voor een betere toekomst".

Onder het toeziend oog van de minister-president die peter is van de Mary-Lisa, werd het nieuwe duurzame vissersvaartuig gedoopt . De 15 meter lange polyester staandwantvisser van rederij Dezutter is volgens Peeters een mooi voorbeeld van de inspanningen en investeringen rond duurzaamheid binnen de Vlaamse visserijsector.

Staandwantvisserij heeft als voordeel dat kleine vissen vlot door de netten kunnen zwemmen en enkel vissen van de gewenste soort en grootte blijven steken. De techniek levert naast een zeer selectieve vangst, ook vis van topkwaliteit op door het beperkte aantal zeedagen (één tot drie dagen op zee), brandstofbesparing en een verminderde CO2-uitstoot omdat de netten niet voortgesleept worden.