Een rechtbank in Californië heeft de teelttoelating in de VS van een genetisch gemodificeerde suikerbiet ingetrokken. Milieuorganisaties spanden eerder al een rechtszaak in met de suikerbiet van Monsanto als onderwerp van discussie en verkrijgen met de nieuwe uitspraak een concreet teeltverbod. De rechter oordeelde dat de milieurisico’s van de ggo-biet onvoldoende werden onderzocht.
Rechter Jeffrey White van de rechtbank in San Francisco had in september 2009 de teelttoelating ook al ingetrokken met als motivering dat het Amerikaans landbouwministerie USDA de mogelijke milieurisico’s, in het bijzonder de genenuitwisseling met wilde planten, onvoldoende had onderzocht.
De rechtszaak was aangespannen door een groep milieuorganisaties, maar hun vraag om de uitzaai van de ggo-suikerbiet deze lente al te verbieden, werd als disproportioneel afgewezen. De transgene biet kon dit jaar opnieuw massaal worden uitgezaaid zodat van de 480.000 hectare suikerbieten in de VS 95 procent voor rekening komt van de ggo-biet Genuity van Monsanto.
Monsanto ontwikkelde de suikerbiet samen met de Duitse veredelaar KWS Saat AG en kreeg in 2005 toelating om het genetisch gemodificeerd zaad te commercialiseren op de Amerikaanse markt. De transgene biet is resistent tegen het totaalherbicide glyfosaat, actieve stof van onder meer Roundup. Door die resistentie wordt de onkruidbestrijding voor landbouwers efficiënter en goedkoper, aldus Monsanto.
In de nieuwe uitspraak van de rechtbank staat dat de bieten niet meer gezaaid mogen worden na 13 augustus 2010. De bieten die vóór die datum zijn gezaaid mogen nog wel worden verwerkt tot suiker. Rechter White is van oordeel dat de gevolgen voor de landbouwers op die manier beperkt blijven aangezien de oogst van dit jaar ten gelde gemaakt kan worden en zij volgend seizoen kunnen kiezen voor conventionele zaden.
De rechter besloot dat het Amerikaans ministerie van landbouw eerst moet aantonen dat de teelt van de transgene bieten geen negatief effect heeft op bodem, water, plant of dier. Pas daarna kan de biet een nieuwe teelttoelating krijgen. De Amerikaanse suikerindustrie hoopt op een nieuwe toelating vooraleer akkerbouwers in het voorjaar weer suikerbieten gaan zaaien.
Het USDA erkende enkele fouten in de toelatingsprocedure, maar acht die niet ernstig. Het landbouwministerie is daarom overtuigd dat zelfs een strengere evaluatie van de milieurisico’s een teelttoelating niet in de weg zal staan.
bron Agrarisch Dagblad/GMO Compass