Grootste salmonella-uitbraak ooit bij eieren in VS

In de VS werden al meer dan een half miljoen eieren uit de rekken gehaald vanwege een salmonella-besmetting bij twee grote verdelers van eieren. Volgens het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gaat het om de grootste uitbraak van salmonella in de VS sinds de start van de controles begin jaren '70. De Food and Drug Administration (FDA) sluit niet uit dat nog meer eieren moeten worden teruggeroepen.


De eieren van Wright County Egg en Hillandale Farms in Iowa worden in zowat de ganse VS verkocht zodat de omvang van de terugroepactie bijzonder groot was. Wright County Egg liet 380 miljoen eieren uit de winkelrekken halen in 22 staten en in Mexico. 170 miljoen eieren van Hillandale Farms of Iowa werden verdeeld in 14 staten zodat het in totaal over meer dan een half miljard eieren gaat die ongeschikt voor consumptie werden verklaard en uit de rekken werden gehaald.

De FDA werd gealarmeerd toen het CDC sedert mei dit jaar in de ganse VS een verviervoudiging vaststelde van het aantal salmonella-gevallen. Omdat verschillende bedrijven eieren afnemen van de twee besmette bedrijven en die verder verkopen onder verschillende merknamen, vermoedt de FDA dat nog kleinere terugroepacties kunnen volgen.

Omwille van de omvang van de besmetting werd besloten om een parlementair onderzoek in te stellen. De voorzitter van de landbouwcommissie Rosa Delauro heeft landbouwminister Tom Vilsack en FDA-baas Margaret Hamburg gevraagd volledig klaarheid te geven inzake de besmetting.

Het FDA heeft intussen honderden stalen genomen op de bedrijven Wright County Egg en Hillandale Farms. Waar het merendeel nog onderzocht wordt, toonden vier stalen al sporen van hetzelfde type salmonella dat in de eieren werd aangetroffen. Het gaat om stalen die genomen zijn van de pluimveemest en van de omgeving waar de kippen vertoeven en het materiaal dat wordt gebruikt. Twee positieve stalen zijn van het voeder afkomstig.

Uit het onderzoek bleek niet dat het voeder nog elders dan op de twee verzegelde pluimveebedrijven is terecht gekomen. Momenteel is nog niet geweten hoe het voeder besmet raakte. Daarvoor worden verschillende sporen onderzocht zoals de oorsprong van de voedergrondstoffen, de opslag van het voeder op de beide bedrijven en de wijze van voederverstrekking.