Moeilijke Europese markt remt tractorverkoop in 2010 af

2009 was voor tractorfabrikanten een jaar om snel te vergeten. Een aantal tractorfabrikanten zag de omzet in het eerste kwartaal van 2010 stijgen, maar de sector verwacht voor 2010 eenzelfde beeld als in 2009 omdat de toenemende vraag uit groeilanden wordt afgeremd door een achterblijvende Europese markt. De cijfers van Fedagrim bevestigen dat laatste: het aantal ingeschreven tractoren in België blijft op het lage niveau van 2009.

In 2009 daalde de tractorverkoop in opkomende markten dramatisch. In Zuid-Amerika ging de verkoop met meer dan 30 procent naar omlaag en in Centraal- en Oost-Europa met meer dan 60 procent. Alleen de nog relatief kleine Aziatische markt noteerde net als de jaren ervoor een bescheiden groei van 10 procent.

De terugval was voor een stuk te wijten aan slechte prijzen voor landbouwproducten, maar vooral ook omdat landbouwers zeer moeilijk krediet konden krijgen. De export werd bemoeilijkt omdat bedrijven in 2009 moeilijkheden ondervonden bij het afsluiten van exportkredietverzekeringen die hen moeten beschermen tegen het risico dat een afnemer in het buitenland de rekening onverwacht niet kan betalen.

Nochtans bleven analisten in 2009 benadrukken dat de fundamenten voor de verkoop van landbouwmachines buitengewoon goed zijn. Het eerste kwartaal van 2010 lijkt ze gelijk te geven: John Deere en Case New Holland zagen de omzet het laatste kwartaal stijgen met 6 procent, tot respectievelijk 5,7 en 2,5 miljard euro. De kleinste van de grote drie Amerikaanse machinebouwers, Agco, heeft meer last gehad van de slechte verkoop in Europa en zag als enige de omzet dalen tot 1 miljard euro (-13%).

In België liggen de inschrijvingen van tractoren in het eerste semester van 2010 op hetzelfde lage niveau van 2009. De importeurs van tractoren verwachten daarom dat er ook in 2010 tussen de 1800 en 1850 landbouwtractoren van meer dan 50 pk zullen worden ingeschreven. Het gemiddeld vermogen van nieuw ingeschreven tractoren neemt wel duidelijk toe: van 131 pk in 2005 naar 149 pk in 2009.

"In 2009 viel de verkoop terug in alle vermogenscategorieën door de moeilijke economische achtergrond in alle sectoren van de landbouw. De investeringen in 2010 in het zwaardere segment boven 200 pk en in all-round tractoren met vermogens tot 110 pk laten meer optimisme zien bij de gespecialiseerde bedrijven", klinkt het bij de Belgische constructeursvereniging Fedagrim.

De positieve groei op wereldschaal hangt nauw samen met de opkomst van agrogrootmachten in Latijns-Amerika, Azië en Oceanië. De groeiende voedselvraag leidde er in Brazilië toe dat de laatste tien jaar 14 miljoen ha grasland werd omgezet naar vooral sojateelt en suikerrietteelt. De komende tien jaar wordt naar verwachting nog eens 20 miljoen ha omgezet voor met name de teelt van soja en maïs.

Wat de vraag naar machines verder ondersteunt, is dat overheden in Brazilië, Rusland, India en China landbouwers flink ondersteunen. Om kleine boeren te helpen de stap naar de meer lucratieve wereldmarkt te maken, verstrekt de Braziliaanse overheid bijvoorbeeld leningen met een looptijd van tien jaar voor tractoren met een vermogen tussen de 55 en 75 pk. De rente hierop bedraagt slechts twee procent.

bron Agrarisch Dagblad