Conditiescore

Voor de gezondheid van de koeien, maar ook voor de melkproductie en de vruchtbaarheid is het belangrijk dat koeien tijdens de lactatie in de juiste conditie blijven. Een te lage conditiescore kan een primaire (voeding en melkgift) of een secundaire (gevolg van een ziekte) oorzaak hebben.

Een conditie die niet past bij het lactatiestadium heeft gevolgen, zowel voor te vette als te magere koeien. Een te lage conditiescore heeft gevolgen voor de weerstand, melkgift en vruchtbaarheid. Een score van 1,5 of lager wordt, ongeacht productieniveau of oorzaak, als te laag beschouwd.

Oplossingsrichtingen

Oorzaken

Als u meerdere dieren met een conditiescore van 1,5 of lager heeft, dan is het belangrijk om verder te kijken door een conditiescore van het gehele koppel uit te voeren. Neem hierin ook de droge koeien mee.

Bepaal of het een structureel probleem is (veel dieren of een bepaalde groep dieren hebben een conditiescore die niet past bij het lactatiestadium) of een incidenteel probleem (het betreft een beperkt aantal dieren).

In het geval van een structureel probleem is het belangrijk dat u zich richt op het management van het gehele koppel of groepen dieren. In het geval van een incidenteel probleem, richt u zich dan op die dieren.

Vervolgens is het belangrijk om vast te stellen of de lage score een primaire oorzaak heeft (voeding en melkgift) of een secundaire (gevolg van een ziekte).

Hoe scoren?

Stel het aantal koeien vast met een conditiescore van 1,5 of lager. Om de conditie goed te kunnen scoren is het van belang dat de koeien vaststaan, bijvoorbeeld in het voerhek. Zorg ervoor dat de koeien vlak en vierkant staan. Ga tijdens het scoren achter het dier staan. Maak bij het scoren gebruik van de conditiescorekaart door op onderstaande link te klikken.